Koncentrat barszczu czerwonego w polskiej kuchni

Nowoczesne gotowanie oznacza konieczność sięgania po półprodukty i warzywa odpowiednio przetworzone. Z jednej strony wynika to z wygody, bowiem przetworzone warzywa szybciej się gotują i można je wykorzystać na każdym etapie przygotowania potrawy. Z drugiej sięganie po półprodukty zapewnia daniom odpowiednią konsystencję i bogactwo witamin.

Tradycyjnie polski barszcz czerwony


Polska kuchnia szczególnie w okresie Bożego Narodzenia kojarzy się z czerwonym barszczem, podawanym w postnej postaci z dodatkiem przypraw. Taki barszcz może być serwowany w niewielkich filiżankach, a jego integralną częścią są pierożki lub paszteciki z kapustą i grzybami, które podkreślają smak czerwonego barszczu.

Atutem czerwonego barszczu jest jego intensywny kolor, który jest efektem odpowiednio przetworzonych buraków. Taki barszcz może zrobiony z buraków upieczonych w łupinach i wówczas będzie miał właściwy kolor. Jeśli natomiast do jego powstania wykorzystuje się wywar warzywny z burakami gotowanymi, wówczas za intensywność buraczanego wywaru powinien odpowiadać koncentrat barszczu czerwonego, który należy dodać pod koniec gotowania.

Barszcz czerwony do picia


Warto jednak pamiętać, że coraz częściej czerwony barszcz traktowany jest jak gorący, pożywny napój. Z tego powodu do jego powstania wykorzystuje się koncentraty barszczu czerwonego, dostępne w postaci płynnej. Odpowiednie proporcje warzywnego czy drobiowego rosołu oraz koncentratu barszczu zapewnią powstanie barszczu czerwonego o właściwym kolorze.

Ważnym czynnikiem przy gotowaniu barszczu do picia jest jego odpowiednie doprawienie. Ze względu na fakt, że do przygotowania barszczu coraz częściej stosuje się produkowane na masową skalę koncentraty barszczu czerwonego, doprawianie barszczu oraz dodawanie suszonych grzybów, czosnku czy pieprzu powinno nastąpić na końcu. Jednak nawet doskonale doprawiony koncentrat nie zapewnia całej gamy smaków, dlatego w barszczu musi się pojawić odrobina soku z cytryny czy miód, które w połączeniu z zielem angielskim i pieprzem wydobędą nuty smakowe barszczu.

koncentrat barszczu czerwonego znaleźć można w Sklepie Vitapol

Categories Zdrowie i Uroda