Najlepsza zupa z buraków, czyli klasyczny barszcz czerwony

Nic tak wspaniale nie rozgrzewa w zimowe dni jak kubek gorącego czerwonego barszczu. Zupa ta kojarzy nam się głównie z Bożym Narodzeniem bądź wyjazdami na narty, jednak nie ma przeszkód, by jadać ją przez cały rok. Barszcz jest łatwy do przygotowania, a także odżywczy, dzięki czemu można go spożywać nawet raz w tygodniu.

Barszcz czerwony w kilkanaście minut

Tradycyjnie barszcz czerwony gotuje się nawet przez 3 godziny, jednak obecnie można przygotować go o wiele szybciej. Jest to możliwe dzięki koncentratom barszczu czerwonego, które wystarczy dodać do bulionu warzywnego, warzywno-mięsnego bądź przygotowanego z kostki rosołowej. Koncentrat barszczu czerwonego jest pasteryzowanym wywarem z buraków, dzięki czemu nadaje zupie charakterystyczny smak, kolor i aromat. Koncentrat wystarczy wlać do przygotowanego wcześniej bulionu, zagotować i doprawić według uznania. Najlepiej jest sięgnąć po sól, pieprz, majeranek, czosnek, ziele angielskie, liście laurowe oraz ocet bądź sok z cytryny.

Do barszczu czerwonego przygotowanego z koncentratu można podać dowolne dodatki. Koncentrat barszczu czerwonego smakuje równie dobrze co samodzielnie przygotowany wywar z buraków, dlatego doskonale komponuje się z domowymi krokietami, uszkami czy pasztecikami.

Na co zwrócić uwagę podczas wybierania koncentratu barszczu czerwonego?

Wysokiej jakości koncentrat barszczu czerwonego jest produktem w pełni naturalnym, pozbawionym jakichkolwiek sztucznych dodatków. Nie ma w nim aromatów, wzmacniaczy smaku, barwników ani konserwantów. Ponadto koncentrat jest pasteryzowany, dzięki czemu zachowuje wiele cennych minerałów (np. żelazo), a także witaminy A, C, E i K oraz kwas foliowy.

Kupując koncentrat, warto przyjrzeć się, jaki jest jego skład. Jeżeli pojawiają się w nim podejrzane barwniki czy substancje o obco brzmiących nazwach, powinno się sięgnąć po inny produkt, który powstał z naturalnych składników. Jeżeli koncentrat będzie naturalny, przygotowany jedynie z buraków oraz przypraw, zupę przyrządzoną na jego bazie mogą bez przeszkód spożywać: osoby cierpiące na choroby układu pokarmowego, małe dzieci, kobiety ciężarne, a także seniorzy. Barszcz czerwony polecany jest również wegetarianom i weganom, którzy dostarczają do organizmu żelaza pochodzenia roślinnego (buraki zawierają jego duże ilości).

Koncentrat barszczu czerwonego kupisz na Sklep.vitapol.net

Categories Zdrowie i Uroda