Domowa vegeta – jak ją przygotować?

Każdemu amatorowi kuchni bardzo dobrze znana jest przyprawa „vegeta”. Niektórzy potrafią posypywać nią dosłownie wszystko, wiedząc, że dzięki niej potrawy nabiorą intensywniejszego smaku. Tak naprawdę ta mieszanka zawiera jednak w dużej mierze najprostsze suszone warzywa. Samemu można ją więc przygotować.

Składniki potrzebne do przygotowania domowej vegety

Ile jest ludzi, tyle jest domowych przepisów na pyszną mieszankę przypraw. Teoretycznie więc każdy powinien sam pokombinować z łączeniem różnych przypraw. Nie mając większego talentu kulinarnego, można oprzeć się na klasycznej wersji tego przepisu.

Do przygotowania klasycznej mieszanki potrzebne będzie: kilogram marchewki, pół kilograma selera, duży por, 300 gramów pietruszki, odrobina suszonych borowików i opcjonalnie 200 gramów pasternaku.

Przyprawy świetnie komponujące się z suszonymi warzywami, z którymi warto wymieszać domową vegetę, to: pęczek lubczyku, pęczek natki pietruszki, kilka ziarenek ziela angielskiego, łyżeczka pieprzu czarnego, 3 łyżeczki kurkumy i parę łyżeczek soli morskiej.

Przygotowanie

Na samym początku należy ususzyć przygotowane wcześniej warzywa. Istnieje wiele szkół kulinarnych, które korzystają z odmiennych metod, jednak w domowych warunkach najlepiej sprawdzi się po prostu zwyczajna suszarka do produktów spożywczych.

Mając już pod ręką suszarkę i nastawiając ją na temperaturę 70 stopni C, można przejść do przygotowywania warzyw. Należy je dokładnie umyć, obrań z zewnętrznej skórki i pokroić bądź pociąć. Tworzone plasterki powinny być jak najcieńsze.

Warzywa włożone do suszarki wraz z ziołami muszą w niej leżeć przez ok. 8 godzi. Po tym czasie będą już idealnie suche i sztywne. Blenderem wystarczy zmiksować je razem z grzybami, aż powstanie prawdziwa vegeta.

Wykorzystanie

Suszone warzywa z dodanymi przyprawami najlepiej przechowywać w szklanych słoikach. Dzięki konserwacji mieszanka zyskuje bardzo długi termin ważności, zatem można ją stosować przez wiele miesięcy.

Domową vegetę można dodawać chociażby do zup, gdyż wspaniale komponuje się ona z rosołem oraz grzybową. Każda potrawa dzięki niej nabierze niepowtarzalnego i charakterystycznego smaku. zachwycając podniebienia wszystkich smakoszy.

Elegancki, szklany słoik z suszonymi warzywami może być też doskonałym prezentem. Wręczając taki własnoręcznie przygotowany podarunek bliskiej osobie, zawsze się ją uszczęśliwi. Przy okazji obdaruje się ją czymś praktycznym, czyli mieszanką przypraw, jakiej w polskich domach nigdy nie brakuje.

Artykuł powstał we współpracy ze Suszarniczą Spółką OGRODNIK S.A.

Categories Zdrowie i Uroda