Marynowane rydze świetnie nadają się do mięs, a ich przygotowanie jest naprawdę proste i szybkie. Należące do najszlachetniejszych grzybów, wzbogacają stoły o swoje walory smakowe i aromatyczne. Kulinarnych przepisów na przygotowanie rydzów jest naprawdę wiele. Charakteryzuje jest kruchość i lekko korzenny smak.
Rydze marynowane łatwe w przygotowaniu
Świeżo zebrane rydze, należy dokładnie oczyścić, płucząc je pod bieżącą wodą. Następnie odcinamy nóżki i większe kapelusze kroimy na mniejsze kawałki. Tak przygotowane grzyby wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy przez dziesięć minut. Rydze są już właściwie przygotowane do dalszego etapu marynowania.
Jaka zalewa do marynaty?
Kolejnym krokiem jest przygotowanie zalewy. Tu mamy prawdziwe pole do popisu. Znana zalewa octowa, czy miodowa nie musi być koniecznością. Możemy pokusić się o stworzenie własnego, niepowtarzalnego smaku marynaty. Najważniejszy jest dobór ziół i przypraw. Pieprz naturalny, gorczyca, ziele angielskie, liść laurowy to podstawa. Wzbogaceniem smaku będzie curry, kurkuma, a także czosnek. Do gotującej zalewy wrzucamy pokrojoną w krążki cebulę i gotujemy, tak by lekko zmiękła. W słoikach umieszczamy rydze, zalewamy przygotowana zalewą i wekujemy. Warto pamiętać, ze zalewa octowa jest dość kwaśna, możemy złagodzić jej kwaśność i ostrość dodając cukier bądź miód naturalny. Naszym rydzom marynowanym zapewni to łagodniejszy smak.
Inne sposoby na rydze w słoiku
Rydze marynowane są jedne z bardziej popularnych. Nie musi to jednak oznaczać, że tylko w takiej postaci je podajemy. Możemy przygotować i podać na stół rydze po cygańsku, które lekko przesmażone, zalane odpowiednią zalewą z dodatkiem przecieru pomidorowego, smakują naprawdę wyśmienicie. Wspaniale komponują się ze świeżym pieczywem,mogą być ciekawą przekąską, czy daniem na zimno. W wielu regionach Polski rydze poddaje się też kiszeniu. W przepisie tym, możemy wykorzystać kapelusze grzybów, które pokruszyły się w trakcie zbiorów. Obgotowane wcześniej rydze, układamy rzędem w kamionkowym garnku, czy słoiku, następnie przekładamy krążkami cebuli i czekamy przez najbliższych kilka dni aż puszczą soki. Tak przygotowane rydze to smakowite towarzystwo dla innych dań goszczących na naszych stołach.
Dzięki marynowanym rydzom, zimową porą chętnie powrócimy do smaku i aromatu jesieni.