Zdrowe śliwki w occie winnym

Śliwki w occie winnym to niezbędny dodatek do deserów zimowych. Ze względu na swój stopień słodkości oraz kwaskowatość, mają dużo zwolenników. Pewnie wielu osobom kojarzą się ze świątecznym posiłkiem – po obfitej kolacji po pokoju rozchodzi się zapach goździków i cynamonu, a po chwili możemy zajadać się przysmakiem prosto z babcinej spiżarni.

Przetwory w naszym domu

Śliwki w occie winnym to nietrudne do wykonania przetwory z owoców, nie są również czasochłonne. Choć zapas ze słoika może zniknąć dość szybko, zalewę octową również można wykorzystać – np. do smacznych, zdrowych sałatek. Większość z nas kojarzy śliwki w occie winnym jako smaczny dodatek do deserów lub słodka przekąska. Jednak można je stosować jako dodatek do dań głównych – jest świetną opcją jako dodatek do potraw mięsnych, więc warto eksperymentować z nowym łączeniem smaków.

Proste śliwki w occie winnym

Zanim zaczniemy marynowanie, należy wybrać odpowiednie owoce – niezbyt mocno dojrzałe, jeszcze twarde (dzięki temu zabiegowi, po zalaniu płynem i zamknięciu w słoiczku nie rozpadną się, nawet gdy dojdzie do dużego nasiąknięcia). Śliwki powinny być umyte, ale należy zostawić ich ogonki. Śliwki należy ułożyć w wyparzonych słoikach, a ocet zagotowujemy z ok. litrem wody i cukrem. Dodajemy zalewę do słoików i po zakręceniu powinna upłynąć doba, aż znowu przelejemy zalewę i podgrzejemy ją. Proces należy powtarzać przez kilka następnych dni – zaleca się cztery lub pięć dni. Po tym procesie, możemy produkt poddać procesowi pasteryzacji lub zawinąć w gruby koc, ustawić do góry dnem i trzymać pod przykryciem kilkanaście godzin.Tak przygotowany produkt powinien znajdować się w chłodnym miejscu – dzięki temu będziemy mogli się cieszyć przysmakiem przez długi czas.

Zdrowy przysmak

Najpopularniejsze w Polsce są śliwki węgierki mają one ogromny wpływ na naszą urodę. Mają w swojej gamie wiele witamin takich jak A, E, B6, C oraz K. Zawierają również takie minerały jak potas, wapń, fosfor, błonnik. Mają zastosowanie w przypadkach pękających naczyniach – uszczelniają naczynia krwionośne. Co ciekawe, mogą redukować rozwój chorób nowotworowych oraz redukują proces starzenia się. Potwierdzone zostało, że jedzenie kilku śliwek dziennie chroni nas przed rakiem jelita grubego. Osoby posiadające problem z cholesterolem również powinny chętnie sięgać po śliwki w occie winnym, ponieważ mają one działanie przeciwmiażdżycowe.

Śliwki w occie winnym kupisz w sklepie Vitapol

Categories Ciekawe